Blogg

Vad är egentligen ett ryggskott och vad kan man göra åt det?

De allra flesta kommer förr eller senare i livet att få ont i ländryggen. Det vill säga den nedre delen av ryggraden. Det finns studier som visar att ryggbesvär är ungefär lika vanligt i alla åldrar. Det som kanske kan vara förvånade är att även hos barn och tonåringar förekommer det ryggbesvär i samma omfattning som hos övriga åldersgrupper. Det är viktigt att veta att ett ryggskott inte är något som kan vara farligt. Ryggskottet i sig är ingen sjukdom utan en reaktion på att något inte är som det skall vara i ryggen. Smärtan kan komma helt plötsligt eller gradvis hos den som drabbas. Det är ytterst sällan man finner någon allvarlig skada eller bakomliggande sjukdom. Men om den drabbade har benskörhet, lider av Bechterews sjukdom eller tidigare behandlats för cancer bör man uppsöka sjukvård. Det finns naturligtvis olika typer av ryggskott och det som jag beskrivit här ovan är den mest lindriga formen av ryggskott. Ett ”vanligt ryggskott”.

Du som har drabbats av ett ryggskott känner säkert igen dig när jag säger att du fick en massa goda råd och tips från vänner och bekanta om hur du skulle göra för att bli av med besvären. Om man skulle göra en lista på tips för att lindra ryggbesvär så skulle den bli lång.
Här är några exempel på tips som patienter berättat för mig under de drygt 30 år som jag jobbat med bland annat ryggbesvärspatienter: Värmedyna, kattskinn, fetvadd, liniment och oljor i alla tänkbara former, vetekudde, varma bad, hänga ut ryggen, värktabletter, tippbräda, massage, träning, akupunktur, tejpning, el-stimulering, naprapat, sjukgymnast, bastu, ortoped, naturmedel, psykolog, värmelampa, kotknackare, laser, traktionsbänk och så vidare. Listan kan göras längre men belyser att olika individer funnit lindring på sitt eget speciella sätt. Man brukar ju säga att alla sätt är bra utom dom dåliga!

Men just det faktum att olika individer har funnit olika metoder för att bli av med sina besvär belyser även komplexiteten i ett ”vanligt ryggskott”. Vad är det egentligen som orsakar patientens smärtupplevelse. Vad är kärnan i problemet? Här går åsikterna isär hos ”de lärde”. En del menar att ryggbesvär är av rent psykosomatisk karaktär. Andra menar att kotornas leder låser sig, det vill säga besvären har en mekanisk orsak. En tredje grupp påstår att det en typ av kemisk reaktion i kroppen. Vi naprapater har vår uppfattning. Och så vidare. Alla är saliga på sin egen tro men det finns ingen (rätta mig om jag har fel) idag som kan bevisa vad ett ryggskott beror på och vad som händer i kroppen. Som drabbad vill man ju veta vad som har hänt för att lindra oron och när man inte kan få en exakt förklaring på sina smärtor så börjar jakten efter någon som kan ge diagnosen.

Var kan man då vända sig för att få hjälp?

Ja, låt mig bara först säga att det bästa receptet vore att innan du fick ont i ryggen, hade försökt förebygga ryggskottet med hjälp av fysisk träning för att skapa en större hållfasthet i leder, ligament och muskler. Det har visat sig att den som håller sig i fysiskt trim mer sällan har ryggbesvär. Nåväl, om detta inte hjälper då, var vänder jag mig då? Jag tycker att det är viktigt att du tar kontakt med någon som har en adekvat utbildning och som du samtidigt känner ett förtroende för. Det kan vara din husläkare som du besökt tidigare eller kanske en legitimerad naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast. Jag är fullständigt övertygad om att om du kommer till en seriös vårdgivare så kommer denne, även om han eller hon inte kan hjälpa dig direkt, att lotsa dig vidare till rätt vårdgivare.

En tröst för dig som drabbats är att ett ”vanligt ryggskott” oftast läker av sig självt inom någon eller några veckor. Men om du vill ha snabb hjälp så vet jag att du alltid är välkommen till en naprapat.

Hans Törne
Leg. naprapat