Blogg

Varför är det viktigt med motion?

Jag har skrivit mycket om varför det är så viktigt att motionera. Och för dig som missat detta kan jag ge en kort sammanfattning:
Kroppen är byggd för belastning. Om du inte utsätter kroppen för belastning (=motion) så kommer den att försvagas och du kommer att bli mer benägen att råka ut för skador när du belastar din kropp utöver den hållfasthet den har. Om du motionerar kommer hållfastheten i kroppen att öka och därmed risken att råka ut för skada att minska.


Jag menar att här står du själv inför ett vägval. Vill du å ena sidan ha en kropp som är mer skadebenägen (sjuk) så väljer du TV-soffan och skippar allt vad motion och sunt leverne heter. Vill du å andra sidan ha en kropp som klarar belastning (frisk) så får du finna dig i att det kommer att krävas en viss fysisk aktivitet från din sida. Välj själv! Och framför allt, ta själv konsekvenserna av ditt eget vägval! Du måste ta ett välgrundat beslut om hur du själv vill att din framtida hälsa skall se ut. Om 2 år, om 5 år, om 10 år?

Vad vet man idag?

ARBETSMILJÖINSTITUTET ISSN 0284-7620:

“Träning på arbetstid minskade besvär i rygg, leder och muskler hos vårdpersonalen och konditionsträning förhindrade uppkomst av besvär i rygg, leder och muskler. För vårdpersonal i konditionsträningsprogram minskade sjukfrånvarodagar och sjukfrånvarotillfällen. Styrketräning och konditionsträning minskade besvär från rörelseapparaten och gör att man upplever att man orkar mer i det vardagliga livet.”

IBM KISTA:
“54 kvinnor med kombinerat kontors-, och bildskärmsarbete deltog i undersökningen. Samtliga hade besökt företagsläkare och sjukgymnast för besvär i nacke, axlar och skuldror. Efter sex veckor kunde man se att styrketräning med hantlar ökar styrkan och minskar smärtan.”

KAROLINSKA INSTITUTET, PROFESSOR BJÖRN EKBLOM:
“I försöket med lågintensiv träning deltog 25 personer som skulle gå 4 kilometer per dag. I genomsnitt blev det 5-6 gånger per vecka. Efter tre månader ökade den maximala syreupptagningsförmågan med 10 procent och efter ett år med 16 procent. 22 personer var fortfarande aktiva efter ett år. Några slutade röka, några började dricka mindre alkohol och viktreduktionen blev i snitt 7,9 kilo. Skadefrekvensen var mycket låg.”

Vad kan du göra då?

Ja, massor! Men vi stannar här ett ögonblick och kan omgående konstatera att det hela börjar med ett beslut. Ett beslut där du ger dig själv (ingen annan) ett löfte om att börja motionera. Ett beslut grundat på fakta om vad som sker i kroppen vid fysisk aktivitet, ett beslut där du själv insett att du är en “vinnare” från den dag du börjar motionera, ett beslut som innebär att du tränar vidare trots att din träningskompis lägger av, ett beslut som gör att du går och tränar trots att du ibland inte har lust eller ork, ett beslut som innebär att du får välja bort andra saker och börja prioritera, ett beslut som innebär att du går och tränar trots att du känner dig för tjock, smal, lång, kort, fräknig, osäker, gammal, ung, o.s.v., o.s.v….. Om du inte tar denna typ av eget beslut så är det väldigt lätt att “lägga av” vid minsta motgång. Det viktigaste är trots allt att du gör något! För händer inget så kommer ingenting att hända. Om du kan gå så börja gå. Om du kan cykla så cykla. Om du kan simma så simma, och så vidare. Komplicera inte saker och ting. Det är extremt lätt att motionera, det svåra är att ta det riktiga beslutet!
Vi kan utgå från att all motion är bra för ditt välbefinnande rent allmänt. Vilken motionsform är då mest effektiv vad gäller rörelseapparaten. Det vill säga skelett, leder och muskler. Ja samtliga studier som gjorts hittills visar att det är styrketräning som i detta fall är den mest effektiva motionsformen. Och eftersom jag personligen har störst erfarenhet och kunskap om denna motionsform kommer jag att koncentrera mitt kunskapsspridande inom detta.

Jag vill ändå poängtera att det är viktigt att du även intresserar dig för vad du äter, hur och hur mycket du konditionstränar, hur mycket vila du behöver och så vidare. Inom dessa områden finns andra specialister som har betydligt större kunskap än mig varför jag inte ger mig in på detta. Men jag vill ändock att du skall förstå att det bästa resultatet av din träning får du genom en kombination av styrke-, och konditionsträning, ett intag av en väl balanserad kost samt ett visst mått av vila.
Om du vill veta mer finns det mycket bra litteratur som du kan läsa. Gå till biblioteket och låna eller investera i en egen bok. På nätet finns som bekant hur mycket information som helst, surfa och förkovra dig.

Sätt upp egna mål

OK, vi säger att du tagit det stora beslutet att börja träna och det första du bör göra är att sätta ett mål för din träning. Vad vill du uppnå med träningen? Om du inte sätter ett mål för din träning kommer det att bli svårare att motivera dig själv när det känns tungt.

Jag kan ta ett exempel som beskriver detta: Det skall spelas hockeymatch. De två lagen står uppställda på var sin planhalva. Så kommer nedsläpp, spelet startar. Matchen är jämn och hård med flera utvisningar. Inför den sista perioden står det lika i målprotokollet. Tredje perioden startar men just i samma ögonblick som detta sker lyfts båda målburarna bort av vaktmästarna! Vad händer? Ett fullständigt kaos där ingen vet hur man skall kunna hantera situationen. Syftet med matchen var ju att vinna och för att vinna måste man ju ha någonstans att göra mål. När detta inte längre är möjligt försvinner syftet att överhuvudtaget spela matchen klart eftersom det inte längre går att göra mål.

Vad blir ditt mål? Skriv ner vad du vill uppnå!

Jag tar några exempel för att hjälpa dig på traven.
1.Gå ner i vikt 10 kg – uppnått den…
2. Klara att lyfta 80 kg i bänkpress – uppnått den…
3. Klara att jogga 3 km utan att stanna – uppnått den…
4. Springa Lidingöloppet – uppnått den…
5. Cykla Vättern Runt – uppnått den…

Vilka dina målsättningar blir skall du själv bestämma. Sätt både långsiktiga mål och kortsiktiga delmål. Lägg märke till att alla mål är datumsatta, det innebär att målet har ett bestämt datum då det skall uppnås.

När du uppnått ett mål kan du med gott samvete belöna dig själv för vad du presterat. Och gör verkligen detta så kommer du att förstå att du kan njuta av frukterna av din ansträngning! Belöningen kan till exempel bestå i att åka in till Stockholm och se en bra revy avrundat med en god middag på en mysig restaurang. Eller res med din partner (om du har någon) över en weekend till ett mysigt hotell och ha det skönt och avkopplade. Eller så kan du köpa den där onödiga prylen som du tittat på så länge till dig själv som belöning. Hur tänker du belöna dig själv? Fundera ut något som skulle passa just dig som belöning.

Tänk på att när du verkligen har bestämt dig för att börja träna så har du valt till något som är positivt och som kommer att skapa ett mervärde till ditt liv. Dessutom kommer du att belönas på flera olika sätt för att du gjort detta vägval. Det är roligt att träna!

Hans Törne
Leg. naprapat